Termíny degustací 2022


Čtvrtek 19.5.2022 od 18:00

Degustace sardinských Vermentin a Cannonau

Cena 380,- Kč

 

Cuncordu Isola del Nuraghi IGT, 13,5 % Alc., Gostolai, Oliena,  2020
Původní sardinská bílá odrůda Arvesiniadu, v současnosti s plochou vinic nepřesahující 40 ha.
Vůně jemná, ale bohatá, s tóny zralého jablka, meruňkového džemu a mandarinky. 
Chuť jemná a kulatá, jemnost vyvážená dobrou kyselinkou, chuť velkého a dužnatého ovoce a velmi dlouhý závěr s hořkou dochutí.
 
Séleme - Vermentino di Gallura DOCG, 12,5 % Alc., Cantina Monti, 2021
Zářivě slámová barva. Buket s nádechem ovoce a květin. Intenzivní chuť s nádechem hořkých mandlí.
 
Aghiloia - Vermentino di Gallura Superior DOCG, 14,5 % Alc., Cantina Monti, 2020
Zářivě slámová barva.  Lehce aromatické. V nose se projevuje mineralita a svěžest nezralých jablíček. Lehce mandlový dozvuk. V chuti velice suché , minerální s vynikající kyselinkou.
Opojné a velmi osvěžující víno nejen pro parné dny. Hodí se k  předkrmům na bázi plodů moře, k mušlím všeho druhu, k slávkám na víně. Vynikající i jen jako aperitiv.
 
Funtanaliras - Vermentino di Galura DOCG, 12,5 % Alc. Cantina Monti 2020
Prémiové víno nejvyšší kvality . Barva je bledě slámově žlutá, nazelenalá odlesky.
Elegantní buket, vůně kdoule, květy akátu, náznak hořké mandle.
Chuť je suchá, měkká. Doporučujeme  k plodům moře, mušlím a pro všechny druhy mořských ryb nebo jako aperitiv.
 
Frutos -  Cannonau di Sardegna DOC, 14,5% Alc. Gostolai, Oliena  2020
Barva jasně rubínově červená, vůně intenzivní, typická ovocná
Kombinovat lze s uzeninami, rizotami, lehce ochucenými sýry, ale také pečené ryby, hranolky a polévky. Vhodné také pro  pizzu.
FRUTOS je totiž cílem tohoto vína, aby bylo ovocné, svěží a snadno pitelné, letní červené víno.
 
Sonazzos -  Cannonau di Sardegna DOC, 14% Alc., Gostolai, Oliena,  2020
Barva intenzivní červená, která se mění na granát, jasná a čistá,
Vůně intenzivní, s tóny vanilky s uznáním červených zralých plodů na kořeněné a minerální bázi.
Chuť jemná, rovnováha alkohol-taninů
Hodí se k těstovinám se silnými omáčkami, tučným grilovaným rybám, k středně výrazným sýrům. Fermentace 8 dní v ocelových tancích, 12 měsíců v barrique sudech a 4 měsíce ležení na lahvích.
SONAZZOS tento název připomíná tradici pastýřů na Sardinii, před velkými traktory a technikou byly na Sardinii hlavním zdrojem potravy kozy a ovce a každý pastýř znal zvuky,
které jeho stádo vydávalo díky zvonkům (sonazzos jsou zvonky připevněné ke kozám a ovcím), Když byla bída, lidé kradli zvířata jiným lidem a někdy právoplatný majitel, který věděl, 
kdo je zloděj, ukradl zpátky jen zvonky pro výstrahu, než se pomstil drastičtějším způsobem.
 
Purpura - Nepente di Oliena Cannonau di Sardegna DOC 14,5% Alc., Gostolai, Oliena,  2020
Barva rubínová, jasná a čistá. Vůně intenzivní, typická minerální a zemitá, granátové jablko a sladce vonící fialky.
Chuť vyvážená, teplá s elegantními kyselinkami, dobře kontrastovaná s kulatými a elegantními taniny. Fermentace 10 dní v ocelových tancích, nasledně víno zraje 10 měsíců ve velkých sudech.
PURPURA je barva, připomínající fialovou. Název jsme zvolili kvůli naší hoře, hoře Corrasi, která je na bázi vápníku, přes den uvidíte bílé skály, ale když večer zapadne slunce, hora získá růžovofialovou barvu, připomínající barvu vína.
 
 
Sos Usos - Cannonau di Sardegna Nepente di Oliena DOC, 15,5% Alc, Gostolai, Oliena, 2019
Plná rubínová barva.  Vůně červeného čerstvého ovoce, sladké papriky, kdoule, kouře, intenzivní a dlouhotrvající. Je široká škála hodících se pokrmů od domácí šunky až po ochucené sýry, tučné grilované ryby a dušená masa.
Fermentacee probíhala 15 dní v ocelovém tanku, poté zrálo 12 měsíců v sudu a 6 měsíců odpočívalo v lahvi.
SOS USOS Znamená to "staré způsoby jednání" . Bylo to v letech 2003-4 první víno, které vinař vyrobil bez externích kvasinek, s méně invazivní technikou výroby vína, Nyní jsou všechna ostatní vína vyráběna se stejnou filozofií.
 
Nepente Classico "Oliena"  DOC 15% Alc., Gostolai, Oliena, 2018
Barva intenzivní rubínově červená s lehkými granátovými odlesky.
Vůně je komplexní a bohatá, s balzamickými tóny, kdoulovým džemem a lehkým tabákem.
Chuť: Dobrá kyselost a glycerinový náboj dobře vyvažují třísloviny.
Kvasí na místních kvasinkách. Po dlouhé maceraci leží víno do jara následujícího roku v oceli, poté přechází na rok do barikových sudů a nakonec na další dva roky do 5000 litrových dubových kádí.
Hodí se k pečeným červeným masům a vyzrálým sýrům.
 
Nepente Riserva 2012 "D'annunzio" 14 % Alc., Gostolai, Oliena, 2012
Barva je granátově červená s kardinálskými odlesky.
Vůně ostružinového džemu s vanilkovými tóny.
Chuť intenzivní, široká s okamžitými pocity rovnováhy mezi kulatými tříslovinami a balzamikovými tóny.
15 dní macerace v oceli, 2 měsíce na sudech, 12 měsíců v barikových sudech, 12 měsíců v 5000litrové kádi a dalších 12 měsíců v láhvi.